Co všechno je nutné vědět, než začnete nebo poprvé na jógu

Co všechno je nutné vědět, než začnete nebo poprvé na jógu

Někdy je těžké udělat první krok. Najdeme spoustu důvodů, proč nezačít cvičit jógu: obáváme se, že se nám nepodaří provádět složité ásany, bojíme se, že si neporadíme s úkoly instruktora, stydíme se za svoji postavu, věk a tak dále. A když se nakonec rozhodneme, že půjdeme, vznikne spousta otázek, jak přijít na první lekci. Pokusím se odpovědět na tyto otázky.

O čem byste měli informovat instruktora před první lekcí?
Je potřeba říci, že jste přišli poprvé (instruktor vám dá více pozornosti) a pokud je to nutné, jaká máte omezení: zranění z nedávné doby, nemoci nebo operace.
Možná, že některé ásany v této fázi nebude nutné provádět nebo bude potřeba provádět jejich zjednodušené varianty. Instruktor vám to vysvětlí. Pokud máte tento den měsíční cyklus, je také důležité toto sdělit, protože při menstruaci jsou ženám kontraindikovány obrácené polohy a cvičení související s tlakem na břišní dutinu a břišním napětí. Místo toho se realizují krátké relaxace v příslušné ásaně nebo variace cvičení zaměřené na jemné otevření kyčelních kloubů.

Můžu jíst a pít před cvičením?
Můžete, ale je vhodné jíst tak, abyste před cvičením přijaté jídlo strávili (nejpozději 2 hodiny před). Vydatné jídlo krátce před cvičením nejenže brání v pohodlném a plném pohybu, ale působí i zažívací potíže a následné narušení trávicího systému. Pokud se obáváte silného pocitu hladu, můžete sníst hodinu před začátkem něco lehkého - trochu ovoce, zeleniny, jogurt. Bezprostředně před cvičením je povoleno pít trochu teplé vody nebo teplý bylinný čaj. Během cvičení se nedoporučuje pít vodu, neboť způsobuje nerovnováhu v těle, které je zahřáté cvičením. Můžete a měli byste uhasit žízeň před a po cvičení.

Co si obléknout na jógu?
Je vhodné jakékoliv sportovní oblečení, které neomezuje pohyb, nejlépe z přírodních prodyšných materiálů. Sportovní obuv není potřeba, protože cvičení jsou vedeny převážně po koberci naboso (ve ojedinělých případech v ponožkách).

Co si vzít s sebou na jógu?
Na cvičení je potřeba si s sebou vzít sportovní dres a případně ručník. V sále/tělocvičně jsou podložky, ale samozřejmě z hlediska hygieny je lepší nosit si vlastní.